Algemeen Nieuws en Actualiteiten 1

(zie ook: oudere berichten

Bouw Tiny-houses van Start

Aan de Jan van Rixtelstraat is men begonnen met het bouwrijp maken t.b.v de  Tiny-houses.

Kerst-wensboom

De kerstboom op de Kouwenberg krijgt dit jaar een bijzonder tintje.Op initiatief van André van Berne  wordt het een wensboom, net zoals die in Den Bosch staat. Wil jij iemand bedanken of wil je graag een ode brengen aan een belangrijk persoon in jouw leven? Wil je misschien wel sorry zeggen tegen iemand, of juist iemand de liefde verklaren? Kom dan naar  de Kouwenberg neem een foto van de betreffende persoon mee.De boom wordt a.s. woensdag 11 dec. om 16.00 uur officieel tot wensboom gedoopt.

Afscheid Sinterklaas

Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten nemen  op 6 december om 18.30 uur afscheid in Aarle-Rixtel.

Het programma start om 18.30 uur. Dit zal gebeuren vanaf de kiosk op de Kouwenberg in Aarle-Rixtel. Hier zullen Sinterklaas en zijn Pieten worden ontvangen door de burgemeester en natuurlijk alle kinderen. Gezamenlijk vertrekken ze dan met een lampionnenoptocht naar de passantenhaven. Hier ligt de pakjesboot waarmee Sinterklaas en zijn pieten terug zullen varen naar Spanje.

Dorpsfeesten weer in tent

De dorpsfeesten krijgen hun tent weer terug!, na enkele jaren de sporthal te hebben gebruikt.Ook wordt het “cultureel gebeuren”laagdrempeliger en zal de zeskamp spectaculairder worden uitgevoerd.

Brainstormen in de Dreef

Foto: Theo Schepers

Deel Landweer beschadigd

Net op de grens van Aarle-Rixtel en Bakel is deze week een landweer beschadigd vanwege werkzaamheden van het Waterschap.Deze landweer is al meer dan 600 jaar oud en vormde een blokkade tussen de broekgronden van Rixtel , Gemert en Bakel.Hiermee werd voorkomen dat het vee op elkaars grondgebied ging grazen. Ernest de Groot , dagelijks bestuurder van het Waterschap, was er – samen met een aantal medewerkers als de kippen  bij om zelf poolshoogte te komen nemen.Er is toegezegd dat alles weer in orde wordt gemaakt en dat er zelfs nog meer verbeteringen worden aangebracht.

Audiotocht scouting

De scouting heeft een audiotocht samengesteld die leidt langs talloze markante Aarle plekjes. Hieronder QR-code

Groen licht voor Mimosaplantsoen en De Aar

De Raad van State heeft het plan Mimosaplantsoen definitief goedgekeurd,zodat de bouw snel kan starten.

De gemeente gaat akkoord met het  verbouwen van De Aar tot 8 appartementen

Harmonie concours Veldhoven:

Een mooie eerste prijs met promotie!

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, mensen op toneel, concert en binnen

Intocht Sinterklaas

Zie

www.mooilaarbeek.nl/nieuws/algemeen/36562/hartelijk-welkom-voor-sinterklaas-in-aarle-rixtel-foto-s-video-

Besluiten B&W:

Hieronder kunt u kennisnemen van de besluiten diehet college van  B&W vanaf 29 oktober heeft genomen.

Openbare-besluitenlijst-12-november-2019

Openbare-besluitenlijst-collegevergadering-van-29-oktober-2019

Openbare-besluitenlijst-collegevergadering-van-5-november-2019

Intocht Sinterklaas, zondag 17november 2019  tussen 12:00 en 14:00. Havenweg

zie ook:

Huize Ter Smisse staat te koop

Huize Ter Smisse ( van wijlen de gebroeders van Dooren) aan de kerstraat staat te koop op Funda.Het is een van oudste bewoningslocaties van ons dorp.De familie van Eijndhouts was een van de belangrijkste eigenaren.

www.funda.nl/koop/aarle-rixtel/huis-41561223-kerkstraat-40/?fbclid=IwAR1JWfr5LONhWldkoucQt0SuS7O6Cxfu2UFkXr4QAI7rkhQJ-gmUoACC9WQ

ElF-Elf

zie: www.ganzegat.nl/album/281/elfelf.html

Afbeelding kan het volgende bevatten: tekst

Info bekendmaking prins Ganzegat

www.facebook.com/StichtingOrganisatieCarnavalGanzegat/posts/3173034096046731

Geen vuurwerkvrije zones

Na consultatie van de dorpsraden in Laarbeek wordt geconcludeerd dat er geen noodzaak is tot het aanwijzen van vuurwerkvrije zones

Varkensbedrijf stopt

Het varkensbedrijf op Hoog Strijp 6 stopt De eigenaar  wil zijn agrarisch bedrijf beëindigen. De varkensstallen worden gesloopt en de woning dient een woonbestemming te krijgen. Eén loods blijft gehandhaafd vanwege nog aanwezige kleinschalige agrarische (opslag)activiteiten. Verder wil hij middels het kopen van een bouwtitel, een ruimte voor ruimtewoning op zijn perceel realiseren.Een en ander past in het buitengebied-beleid van zowel gemeente als provincie.

Optreden Simits in het Kouwenbergs kerkje

Zondag 17  november is er een optreden van Simits, aanvang: 14.30 uur. Het Kouwenbergs kerkje heeft ze weer kunnen strikken! Met hun heerlijke muziek en mooie verhalen weten we zeker dat het weer een fantastische middag wordt. De muziek van Simits is typisch Jiddisch. Dat betekent vrolijk en wild, maar tegelijkertijd ook droevig en melancholisch. Simits begint met Max Silverenberg. Bij de kleine Max thuis werd op een kofferpick-upje de muziek van de vermaarde joodse zanger Leo Fuld gedraaid. Veel later verzamelt Max een aantal muzikanten om zich heen die liefde voor muziek paren aan vriendschap, spontaniteit en gezelligheid. Max Silverenberg speelt zelf de sopraansaxofoon en hij zingt de meest gevoelige liedjes. Naast hem staat Kees de Wit, met zang, (bas)klarinet, fluit en altsaxofoon. René Vermaes speelt bandoneon, gitaar en piano ende stuwende kracht en ritmische basis wordt gevormd door Ruud Sempel op bas. René en Ruud arrangeren vaak de eeuwenoude joodse traditionals, zodat die liedjes naar de 21ste eeuw worden gekatapulteerd. Simits speelde onder andere in Paradiso Amsterdam, op de Gentse Feesten, het Lombokfestival in Utrecht, het Joods Festival in de Effenaar en in Muziekcentrum Frits Philips en zeven jaar op een rij in de straten en op de pleinen van Avignon. En …. al enkele keren in het Kouwenbergs kerkje.Volgens eigen zeggen is Simits een apart bandje, maar het is het gewoon een fantastisch bandje! De entree bedraagt 5 euro incl. consumptie. Kaartjes kunnen ook worden gereserveerd en wel via                    06 25265361

Gansonthulling

Aanstaande maandag 11 november wordt ’s avonds om 11 over 11  door Dikkemik -volgens een al jarenlange traditie- op de kiosk -op de Kouwenberg-  de Ganzegatse Gans onthuld. Tegelijkertijd staat de gans ook symbool voor Sint Maarten. Ganzen figureerden  in het leven van de heilige.  De legende wil dat Martinus zichzelf onwaardig voor het ambt van bisschop achtte en zich daarom voor de bevolking schuil hield in een hok met die dieren, waar hij onmiddellijk werd verraden door hun gesnater. In de iconografie van Sint Maarten doemen die ganzen ook herhaaldelijk op. Folkloregroep Dikkemik maakt er een kort maar gezellig feestje van. Na de onthulling wordt met alle aanwezigen de klompendans  opgevoerd en het slachtlied gezongen ten teken dat ook de slachttijd is ingegaan. Nadien wordt er “nun borrel “geschonken om het roggebrood met zult weg te kunnen spoelen! De Aarlese Gansonthulling is officieel erkend als immaterieel erfgoed

Hagelkruis wordt beter beschermd

Het eeuwenoude hagelkruis op de Hoge akkers wordt beter beschermd.Het gietijzeren hek is al diverse keer aangereden en beschadigd.Recentelijk ook nog. Inmiddels is het hek verwijderd en wordt het gerepareerd. Daarna wordt het weer teruggezet. Er zijn tijdelijk afzettingshekken geplaatst. Er zijn plannen in de maak om het hek en hagelkruis beter te beschermen.

Pomp wordt gerestaureerd.

Het collgee van B&W heeft besloten om de pomp op ’t Heuveltje te gaan restaureren. De pomp is al enkele jaren aan slijtage onderhevig.

Halloween in aantocht

Halloweentocht – 31 oktober

Binnenkort trekt een unieke Halloweentocht door Aarle-Rixtel. Op donderdag 31 oktober toveren we Aarle-Rixtel om tot een griezelig dorp en lopen we van ’t Heuveltje door het centrum van Aarle-Rixtel tot aan Huize Stienendael, ook wel het ‘Spookhuis’ genoemd. De Halloweentocht begint om 17.30 uur

www.aarleonderneemt.nl/activiteiten

Afgelopen zaterdag was er op en rond Strijp al een voorproefje…

Subsidie voor kermis

Stichting Oranje Comité Aarle-Rixtel zet zich samen met de scouting, de ondernemersvereniging, gildes en horeca in om de kermis in Aarle-Rixtel aantrekkelijker te maken en hoopt zo de kermis nieuw leven in te blazen. Om dit te bewerkstelligen organiseren zij samen diverse activiteiten voor jong en oud. De gemeente stelt hiervoor € 500,- ter beschikking

Jota-Joti bij de scouting

Scouting Aarle-Rixtel doet komend weekend ook weer mee met  JOTA-JOTI dat staat voor Jamboree On The Air en JamboreeOn The Internet. Scouts van over de hele wereld ontmoeten elkaar dit weekend via de amateurradio en het internet.De Explorers (jongens en meiden van 15 tot en met 18 jaar) zijn het hele weekend actief op de blokhut in Aarle-Rixtel. Voor de overige leden is er op zaterdag 19 oktober een programma georganiseerd, waarbij de deelnemers door middel van spellen, opdrachten, activiteiten en raadsels zo veel mogelijk codes moeten zien te verzamelen. Door middel van deze onderdelen kunnen de deelnemers kennis maken met de JOTA en JOTI.Naast de eigen leden van Scouting Aarle-Rixtel zijn ook kinderen van buiten de Scouting uitgenodigd om mee te doen met dit programma. Het gehele programma is op het Scoutingterrein en er kan op elk moment worden ingestroomd. Starten kan vanaf 11.00 uur en het programma is om 14.00 uur ten einde.

Concert Prelude

Zondag gaf salonorkest Prelude een concert in het Kouwenbergs kerkje. Het was een prachtig optreden

foto: Frans van Kooten

In memoriam Theo van Gerwen

Theo van Gerwen is overleden.Theo leed aan een ernstige ziekte. Hij is een van de bekendste entertainers uit onze regio. Jarenlang was hij grootvorst bij de Ganzegatse Carnaval, stond talloze keren in de ton, was presentator, zanger, drummer, liedjesschrijver en acteur. Ook maakte Theo deel uit van Boel Nölle en Heleboel. Daarnaast was hij talloze malen gastspreker bij allerlei aangelegenheden, waarbij met name zijn improvisatietalent tot uiting kwam. Kortom, een prachtig mens.

foto: Theo als spreekstalmeester bij de bevrijdingsrevue in 1994

Presentatie boek het Dorp door Wim Daniëls

A.s. maandag 14 oktober verzorgt Wim Daniëls – op uitnodiging van de heemkundekring- in de Couwenbergh in Aarle-Rixtel een presentatie van zijn nieuwste boek “het Dorp”. In het boek beschrijft Wim het Dorp van vroeger en alle veranderingen die r hebben plaatsgevonden, zoals de herindelingen, het verdwijnen van dorpsfiguren en de gemeenschapszin. Uiteraard komt Aarle flink aan bod De presentatie begint om 20.00 uur.

Salonorkest Prelude in Kouwenbergs kerkje.

Zondag 13 oktober geeft Salonorkest Prelude een concert in het Kouwenbergs Kerkje Salonorkest Prelude vertolkt muziek zoals die klonk in salons en cafés in de negentiende en begin twintigste eeuw. Met viool, klarinet, piano en contrabas speelt het kwartet een gevarieerd repertoire van licht klassiek, salonmuziek, zigeunermuziek, klezmer, tango’s, chansons, jazz, pop en cabaretliedjes. Veel salonorkesten spelen muziek uit de periode van 1850 tot 1950. Maar de essentie van salonmuziek is dat je muziek speelt die nu populair is. Want vroeger vertolkten muzikanten in cafés de bekendste aria’s uit opera’s en operettes. Daarom speelt Salonorkest Prelude veel eigen bewerkingen van melodieën die iedereen kent. Luisteren naar Salonorkest Prelude is een feest van herkenning! De bezetting  bestaat uit Jacqueline Wezenberg, viool, Ad van Erp, klarinet, Jac. Gadellaa, piano en Toon Kessels, contrabas Het concert begint om 14.30 uur. De entree bedraagt 5euro incl. koffie/thee.

Veel belangstelling voor spooktocht.

Er zijn nog enkele kaarten en te verkrijgen bij Snoeperij Jantje

Een lange rij bij de voorverkoop!

Begeleid wonen van de grond

Het plan om naast de Boerenbond in de Dorpsstraat een klein complex te bouw voor begeleidkamerwonen komt van de grond.De gemeente heeft onlangs groen licht gegeven.dat betekent niet dat de bouw onmiddellijk van start gaat.Eerst moeten de vergunningaanvragen nog  in procedure worden gebracht.

Oktoberfest: 4 en 5 oktober

Scouting 85 jaar.

De scouting ( verkennerij) viert in Aarle-Rixtel haar 85 jarig bestaan.In en om de blokhut zijn diverse activiteiten.Hieronder foto’s uit het wat verdere verleden. ( klik op de foto voor een vergroting)

Schenkfestival

zie:

www.ed.nl/de-peel/schenk-moet-voor-meer-leven-in-de-brouwerij-zorgen-bij-kermis-aarle-rixtel~aeae4433/

Kermis in aantocht

Afbeelding kan het volgende bevatten: tekst

Vanaf zaterdag tot en met dinsdag is het weer Aarle kermis.Op zaterdag wordt de kermis feestelijk geopend in samenwerking met de gildes en de harmonie. Zaterdag en zondag is ‘Speciaalbierfestival Schenk’ ook weer van de partij. Op zondag is een schietwedstrijd voor de jeugd van 8 tot 12 jaar in samenwerking met de gildes van Aarle-Rixtel. Maandag is er de dolle kermismaandag vol met verrassingen. Op d ekermis is de “Jimmitent”weer van de partij.

Aarle-Rixtel viert volop 75 jaar bevrijding

Uniek materiaal expo Aarles heem

In het Aarlese heemhuis is de komende zondagen een interessante expositie te zien . Deze expo wordt gehouden in het kader van 75 jaar bevrijding.  Er is uniek materiaal te zien, zoals een motor van een neergestorte V1 (vliegende bom) en een parachute van een Engelse soldaat, die in het kader van operatie “Market garden” boven  Son werd gedropt. Er zijn zelfs houten plankjes te zien die afkomstig zijn van een zogenaamde glider en die door toenmalig juwelier Willem van de Kerkhof werden gebruikt voor het beleggen van de vloer in diens huiskamer. Naast dit alles is er nog veel meer te zien, waaronder ook het nodige digitale materiaal. Deze expo is elke zondag te zien van 14.00 tot 1700 uur

Bevrijdingsrevue in de Dreef

Het revuekoor van de Aarlese Revue brengt op zondagmiddag 22 september een unieke voorstelling op de planken. Het revuekoor is destijds in 1994  opgericht na het enorme succes van de grote bevrijdingsrevue die toen in de sportzaak van De Dreef werd gehouden. Deze revue is weliswaar kleinschaliger van aard maar niet minder boeiend en vermakelijk. De grote animator achter dit optreden – Annemie Van den Heuvel – is recent overleden. Maar het was haar uitdrukkelijke wens om deze revue  door te laten. Kaartjes ad 2,50 euro zijn nog verkrijgbaar bij Snoeperij Jantje. De revue begint om 14.30 uur.

Muziekfestijn

Op vrijdag 27 en zaterdag 28 september wordt er in De Dreef een groot muziekfestijn gehouden. Hierover binnenkort meer.

Expo 75 jaar bevrijding

In het heemhuis is vanaf zondag 8 september een expositie te zien over 40 jaar bevrijding.Het heemhuis is geopend tussen 14.00 en 17.00 uur