Oudere berichten 2

 

Lowman bij OJA

Zaterdag 16 juni vindt bij het Open Jongerencentrum (OJA) vanaf 15.00 uur de zesde editie van het reggae- en ska-festival Lowman plaats.

 

Badkuipenrace

Komende zondag 17 juni kan iedereen meedoen aan de badkuipenrace in Aarle-Rixtel. Bij de passantenhaven in de Zuid-Willemsvaart vindt dan de tweede editie van dit evenement plaats.

Vanaf 13.00 uur gaan de eerste deelnemers met hun badkuipen aan de slag.

Voor meer info: http://dorpsfeesten.info/informatie/informatie

Croy wat je mooi

Foto

Kaartje N279

Onderstaand kaartje geeft schetsmatig aan hoe de omleding van N279 ri de bakelsebeemd is ontworpen. Met name de bewoners aan de Wolfsputten en Scheepstal zullen hier behoorlijk wat last van gaan ondervinden.

Kikkerconcert weer druk en gezellig

Seizoenafsluiting Seniorenvereniging Aarle-Rixtel

(Filmpje van Omroep Kontakt)

Zondag kikkerconcert bij het IVN

Het programma:
12.15-13.00u. eigen muziek
13.00-13.30u. officiële opening van voedselbos en vlindertuin
13.30-15.15u. muziek van Vandiekomsa
15.15-17.30u. muziek van Transito

 

Mimosaplantsoen

De Commissie Ruimtelijk Domein van de gemeente heeft ingestemd met het bestemmingsplan Mimosaplantsoen achter de Kannelustweg. Tegen dit plan zijn 14 zienswijzen ngediend, echter deze worden ongegrond verklaard.De historisch waardevolle schoorsteen die behoorde tot de tropische kas van toenmalig burgemeester Albers Pistorius wordt verplaatst en krijgt een nieuwe plek in het plan. de naam van dit plan is afgeleid van Villa Mimosa, zoals het huidige chalet Couvert tussen 1909 en 1923 was genaamd.

zie onder:

Subsidie Harmonie voor concert

Harmonie de Goede Hoop gaat dit jaar in samenwerking met
Philharmonie zuidnederland een concert geven. Het concert zal plaatsvinden op
17 juni a.s. in de Dreef in Aarle-Rixtel.
Het college van B&W draagt deze activiteit, dat past in de doelstellingen van het subsidieprogramma, een warm hart toe en stelt daarom een bedrag van €1.000,- als subsidie beschikbaar.

Overval Kruidvat Aarle-Rixtel in Opsporing verzocht

Dorpsfeesten in De Dreef van start

Zie foto’s : www.dorpsfeesten.info/fotoalbum

foto van Stichting Dorpsfeesten Aarle-Rixtel.Foto: facebook St Dorpsfeesten Start Jeugdprogramma

Programma Dorpsfeesten

Vrijdag 11 mei
13.30 uur: Start Dorpsfeesten voor de Jeugd
19.00 uur: Optredens van de Jeugd
21.00 uur: Quiz Night Aarle
23.00 uur tot 02.00 uur: Afterparty met DJ Davey

Zaterdag 12 mei
13.30 uur: Zeskamp voor de jeugd
19.45 uur: Start cultureel gebeuren volwassenen, aansluitend spetterende afsluiting met DJ tot 02.00 uur

Zondag 13 mei
13.00 uur: Start Zeskamp volwassen
19.45 uur: Aanvang avondprogramma met optredens beste 8+1 ploegen en prijsuitreikingen
22.00 uur tot 01.00 uur: Swingende afsluiting Dorpsfeesten met DJ

Jaarmarkt

Donderdag 10 mei zal de jaarmarkt ook weer als start dienen van het dorpsfeesten weekend en plaatsvinden op Hemelvaartsdag in het centrum van Aarle-Rixtel. Dit jaar niet zo maar een jaargang maar de 40e editie, natuurlijk worden er voor dit evenement extra activiteiten ingezet om dit op gepaste wijze te vieren. Kom dus zeker even langs en laat je verrassen door de gezellige sfeer, leuke kraampjes en mooie activiteiten.

Ben van Noordwijk lid orde Oranje Nassau

Ben van Noordwijk heeft tijdens de Meiviering een koninklijke onderscheiding ontvangen.Ben kreeg deze onderscheiding voor zijn vele werk voor het OLV-gilde en voo het IVN.

Afbeeldingsresultaat voor ben van Noordwijk

Foto: .Fr. van Zeeland, Twitter

Grote boekenmarkt in Kouwenbergs kerkje

A.s, zondag 6 mei en op Hemelvaartsdag wordt er in het Kouwenbergs kerkje een grote tweedehands boekenmarkt gehouden. Op beide dagen van 11.00 tot 17.00 uur

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Laarbeek overstijgt zichzelf!

Het is dan toch gelukt: een raadsbrede coalitie !!!
Ik had het al eerder gesuggereerd in mijn blog, maar dan moet het nog wel gebeuren! Het allerbelangrijkste is dat we hiermee een grote stap hebben gezet naar normale gezonde verhoudingen. En dat gaat boven alles! Wat er allemaal is gebeurd kun je niet meer terugdraaien.Maar we moeten vooral vooruit kijken. Maar vandaag staan we stil bij een ongekende gebeurtenis!
Laarbeek is zichzelf overstegen! Daar pakken we n’n borrel op!

Henk van Beek

 

Meiviering

De meimaand wordt op zondag 6 mei om 9.30 uur op traditionele manier met een plechtige eucharistieviering gestart. Het Onze Lieve Vrouwegilde, het Sint Margarethagilde, Harmonie De Goede Hoop en Gemengd Koor De Klokkengieters Aarle-Rixtel luisteren deze plechtigheid op.

Na afloop trekken ze in processie met het Aarlese Lieve Vrouwke in hun midden naar de kapel. Staande voor de kapel bidden, zingen en spelen ze voor ‘ons aller moeder’ en brengen ze haar weer terug op haar vertrouwde plekje.

over de bokkenrijders

De Aarlese heemkundekring houdt op dinsdag 1 mei, in ‘De Couwenbergh’, een lezing over de bokkenrijders, die wordt gegeven door Ton van Reen. Ton van Reen is schrijver en journalist. Hij schrijft over geschiedenis, maar ook romans en kinder- en jeugdboeken. Over de bokkenrijders schreef hij de klassieker ‘De bende van de Bokkenrijders’ die werd verfilmd en meermaals werd bekroond. De lezing begint om 20.00 uur en is voor leden gratis toegankelijk. Niet-leden betalen een kleine bijdrage van €2,50

Koningsdag

Koningsdag was niet alleen een kinderfeest, het was ook een feest oude jongeren…. zoals hij OJA. In het half duister werd er flink gefeest, gedanst en gezongen.

Lintjes

Ria Bekkers en Henk Beniers hebben beiden een lintje gekregen en kunnen zich dus lid van de Orde van Oranje Nassau noemen. Ria is al 56 jaar actief (geweest) binnen allerlei verenigingen en organisaties. Henk Beniers is vooral actief bij de Heemkundekring en in het bijzonder voor het Heemhuis

Foto’s: MooiLaarbeekkrant.

www.mooilaarbeek.nl/nieuws/algemeen/28644/lintjesregen-in-laarbeek-overzicht-foto-s-

 

Programma Koningsdag

Met Koningsdag zijn er weer de hele dag vele activiteiten in de kern van Aarle-Rixtel. Alles lekker dicht bij elkaar, met een luchtkussen, klimtoren, terrasjes, muziek, spelletjes en allerlei andere leuke activiteiten.

9.30 uur ontvangst genodigden
In De Dreef worden dit jaar de Laarbeekse gedecoreerden ontvangen met muziek en dans, ook brengt om 11:30 uur Harmonie en beide gildes een vendelgroet en aubade aan de genodigden. Deze ontvangst is elk jaar in een andere kern en dit jaar is Aarle-Rixtel aan de beurt.

10.00 uur start ochtendprogramma
De overige activiteiten vinden plaats in de dorpskern Tussen café Deja Vu en het Heemhuis. Van 10.00 tot rond 12.00 uur is het daar vrijmarkt voor en door basisschoolkinderen. Iedereen kan hier speelgoed, boeken, cd’s en allerlei spulletjes verkopen of andere leuke activiteiten verzinnen. Daarnaast kunnen diverse spelletjes gespeeld worden. Ook kunt u zich weer verkleden en hiervan een leuke foto laten maken. Bezoekers kunnen ook meehelpen met het schilderen. De Scouting bouwt een stellage waar wedstrijden spijkerbroek hangen worden gehouden.

Aansluitend is er om 12.30 uur een versierde fietsenoptocht, onder begeleiding van harmonie ‘De Goede Hoop’. Voor iedere deelnemer ligt een verrassing klaar. De mooiste, gekste en leukste fietsen verdienen bovendien een mooie prijs.

Middagprogramma Koningsdag vanaf 13.15 uur
Na terugkeer van harmonie en kinderen wordt om 13.15 uur door de harmonie het Wilhelmus gespeeld. Hierbij worden de gedecoreerden van het afgelopen jaar uitgenodigd. Dit is dan ook het startsein voor het middagprogramma waaraan vele Aarlese verenigingen hun medewerking verlenen. Voetbalvereniging ASV’33 neemt het doelschieten voor haar rekening en tennisvereniging de Hut zorgt voor de inwendige mens door heerlijke hamburgers te bakken. Het Heemhuis van Heemkundekring Barthold van Heessel is open en binnen kunnen kinderen een paar digitale spelletjes spellen.

Cendra heeft een DJ-contest georganiseerd. De beste drie DJ’s uit de voorronden krijgen elk een half uur ‘draaitijd’. Zij strijden deze middag tegenover het kerkplein om de hoofdprijs: vrijkaartjes voor WiSH Outdoor.

Verder staan er diverse kramen waar allerlei spellen kunnen worden gespeeld. Er kunnen ritjes gemaakt worden met de huifkar of met een pony. Een elf meter hoge klimtoren is er voor de kinderen waarvoor geen uitdaging te hoog is, en natuurlijk staat er ook weer een springkussen. Uiteraard ontbreken de terrasjes niet.

Touwtrekwedstrijd
Stichting Dorpsfeesten Aarle-Rixtel organiseert touwtrekwedstijden. Ploegen kunnen zich hiervoor aanmelden bij Jorg Krijnen via info@dorpsfeesten.info.

Uitbreiding Vereijken

Tomatenkwekerij Vereijken gaat haar kassencomplex aan de Pater Eustachiuslaan uitbreiden.Gelijktijdig wordt de zone langs de Aa ecologisch ingericht. zie onderstaand kaartje

 

Boeken voor Kouwenbergs kerkje

De Stichting Het Kouwenbergs kerkje houdt binnenkort weer een grote boekenmarkt. Deze markt trekt elk jaar vele boekenliefhebbers vanwege het grote aanbod in vele genres.

De boeken worden tegen een schappelijk prijsje verkocht en de opbrengst hiervan is voor het onderhoud van het kerkje. Mensen die boeken beschikbaar willen stellen kunnen deze afleveren bij het kerkje aan de Kouwenberg 29 en wel op zaterdag 21 april tussen 10.00 en 12.30 uur, maandag 23 april tussen 18.30 en 20.30 uur, zaterdag 28 april tussen 10.00 en 12.30 uur en maandag 30 april tussen 18.30 en 20.30 uur. Voor meer informatie: tel. 06-25265361.

Kasteel Croy uit de lucht

Speeltuinen

De stichting Speelplezier Aarle-Rixtel heeft concrete plannen met de aanleg van een speeltuin aan de Lijsterstraat .Ook elders komen meer van dit soort speelgelegenheden.

Zie voor meer info over speelplezieraarlerixtel : klik hieronder op home

Home

Handboogvereniging krijgt invalidentoilet

Handboogvereniging De Eendracht krijgt van de gemeente een eenmalige subsidiebijdrage van € 1.848,-, voor de bouw van een invalide-toilet.

Koffieconcert Korale

Actie tegen hard rijden

Het Dorpsplatform gaat een actie voeren om het hard rijden binnen de kom -en dan met name Lieshoutseweg en Dorpsstraat- tegen te gaan. Hiervoor worden er langs deze route posters opgehangen met de tekst “Minder hard vanuit je hart”. Bewoners van de desbetreffende straten vragen zich nu af of dit wel zin heeft. Want de meeste weggebruikers kunnen dit niet lezen omdat ze te hard rijden.Beter zou het zijn dat de gemeente haar toezegging nakomt dat er in 2017 al passende maatregelen zouden worden genomen .De enige remedie die helpt zijn verkeersremmende maatregelen.

Lenny Kuhr in het Kouwenbergs kerkje

Op vrijdag 13 april komt Lenny Kuhr naar Aarle-Rixtel voor een bijzonder concert in het Kouwenbergs kerkje. Als men de naam LENNY KUHR hoort dan denkt men waarschijnlijk meteen aan het lied De Troubadour. Inderdaad, daarmee won zij in 1969 het Eurovisie Songfestival en dat was het begin van een lange succesvolle carrière. Een ras-artieste, meer dan vijftig jaar in het vak, schrijfster en vertolkster van zoveel mooie liedjes. Wat haar kenmerkt is haar warme persoonlijkheid, haar puurheid en bezieling. Begeleid door twee fantastische muzikanten brengt zij op 13 april een spannende en ontroerende voorstelling. Een avond met Lenny is een avond die je n iet snel vergeet. Het concert begint om 20.30 uur. De entree bedraagt 20 euro. Kaartjes kunnen ook worden gereserveerd en wel via 06 25265361 of 0492 381851

Paasfeest op Croy

Op Tweede Paasdag 2 april , wordt op Croy door folkloregroep Dikkemik weer het traditionele Paasfeest gehouden . Om 18.00 uur gaat het zoeken van de door de Paashaas verstopte eieren van start in het Croyse bos. Wie het gouden ei vindt is paaskoning of – koningin!Alle deelnemende kinderen krijgen uiteraard weer een chocolade paasei. Hierna vindt de prijsuitreiking plaats van de kleurwedstrijd, waaraan alle kinderen van de onderbouw van de basisschollen hebben kunnen deelnemen. Iedereen heeft prijs! Als afsluiting wordt het paasvuur ontstoken. Met dit paasfeest wordt het begin van de lente gevierd. Het ei is het symbool van de wedergeboorte , het nieuwe leven, net zoals de opstanding van Jesus. De paashaas staat symbool voor de vruchtbaarheid en verstopt de paaseieren. Met het paasvuur wordt de wintertijd afgesloten. Het vuur maakt onderdeel uit van de grote schoonmaak aan het einde van de wintertijd die met dit nieuwe licht wordt verdreven.Kortom, een prachtig feest.

Lezing heemkundekring

Op dinsdag 3 april om 20.00 uur zal in Conferentiecentrum De Couwenberg een lezing gegeven worden door dhr. Herman Clerinx met als titel: Herleven om weer te overlijden. Herlevingswonderen als massaverschijnsel

Eeuwenlang oordeelden theologen dat een doodgeboren kind geen recht had op een christelijke begrafenis. Zo’n baby kon niet worden gedoopt, waardoor hij niet op het gewijde kerkhof thuishoorde. Evenmin ging zijn ziel naar de hemel maar vertoefde die voor altijd in een ruimte tussen hemel en hel.

Voor de ouders van de doodgeboren baby, die toch al verdriet hadden, betekende dit extra leed en zelfs een schande. Hun kind werd niet alleen het hemelse genot ontzegd maar moest ook buiten de gewijde aarde van het kerkhof worden begraven, tussen de ketters en moordenaars.

Gelukkig bracht een herlevingswonder soms uitkomst. Dan trokken ouders met hun baby naar een speciale bedevaartplaats. Als ze geluk hadden, werd hun kind er heel even weer levend zodat het in zeven haasten kon worden gedoopt en alsnog een fatsoenlijke begrafenis kreeg.

Eeuwenlang bestond dit gebruik in verschillende landen van West-Europa, ook in België en Nederland. Op een enkele plaats leefde het voort tot het begin van de 20ste eeuw. Duizenden herlevingswonderen staan in de registers vermeld, en ongetwijfeld hebben er nog meer plaatsgevonden. Herlevingswonderen kwamen dermate vaak voor dat we over een – inmiddels vergeten – massafenomeen kunnen spreken. Het was een van de manieren waarop het volksgeloof uitwegen vond voor vragen die de officiële kerkelijke leer niet kon beantwoorden.

Niet-leden betalen een kleine bijdrage van € 2,50

De Pastorie winnaar

Marjolein Wissema uit Aarle-Rixtel en Rogier van Sambeek uit Lieshout zijn zaterdag tot Starter en Ondernemer van het Jaar Peel Noord uitgeroepen. Wissema is eigenaar van De Pastorie en van Sambeek van Kanters Special Products in Lieshout

Afbeeldingsresultaat voor pastorie, aarle

Lenteactie scouting

De leden van Scouting Aarle-Rixtel brengen op zaterdag 24 maart de lente weer bij iedereen aan huis door de verkoop van potgrond en viooltjes. De opbrengst is voor activiteiten op de zomerkampen. De lenteactie sluit aan bij de actie ´Kleur voor de Deur´.

Informateur

Jan Kerkhof wordt de externe informateur m.b.t. de coalitiebesprekingen.Hij is door de politieke partijen unaniem gekozen tot externe informateur voor de coalitievorming van de gemeente Laarbeek. Hij is een ervaren bestuurder. Kerkhof heeft in het verleden ook al meerdere coalities begeleid als (in)formateur.

Voorlopige samenstelling raad

De volgende raadsleden zijn gekozen. Wanneer een partij een wethouder levert, kan van dezelfde partij een niet rechtstreeks gekozen raadslid alsnog toetreden.

PNL:
1. Bowen Straatman (1329)
2. Hans Vereijken (593)
3. Wim van Dijk (382)
4. Arian de Groot (320)
5. Ria van der Zanden (238)
6. Ton van de Wijdeven (190)
7. Jan Hendriks (136)
8. Ron van den Berkmortel (117)
9. Ronnie Tijssen (102)

De Werkgroep:
1. Joan Briels (957)
2. Nicole Verhoeven (302)
3. Veerle van Schaijk (176)
4. Rick van Bree (54)

ABL:
1. Monika Slaets-Sonneveldt (666)
2. Jordy Brouwers (310)
3. Frans van Zeeland (161)

CDA:
1. Tonny Meulensteen (578)
2. Tanja van de Ven-Vogels (120)

PvdA Laarbeek
1. Greet Buter (380)

Coalitie behoudt meerderheid

De huidige coalitie in de raad behoudt haar meerderheid. Binnen de colalitie is een kleine verschuiving.het CDA krijgt 2 zetels ten koste van de werkgroep die van 5 naar 4 zetels gaat

Motorweekend Harley Davidsonsclub

De Harley Davidsonclub Liberator in Aarle-Rixtel bestaat dit jaar veertig jaar. Aanstaande zondag 24 maart is er weer het jaarlijkse Motorweekend. De landelijke club van Harley-rijders doet die dag het evenemententerrein aan de Lieshoutseweg aan.

Klokkengieterij-werkplaatsen gaan verdwijnen voor woningbouw

De eerste plannen zijn gemaakt: op het terrein van de voormalige klokkengieterij komen woning. Wat voor soort huizen het worden is nog niet bekend. De kleine bedrijfjes , die er nu nog inzitten moeten er binnenkort uit. Het voorste gebouw-rijksmonument- blijft behouden.

Afbeeldingsresultaat voor klokkengieterij aarle-rixtel, woning

Samenwerkingsovereenkomst Gebiedsvisie Waterboulevard Laarbeek-Helmond.

Het college van B&W stemt in met de samenwerkingsovereenkomst ‘Waterboulevard Laarbeek-Helmond’. De gemeente gaat samen met het Waterschap Aa en Maas en gemeente Helmond een integrale visie voor het
gebied van de Kop van Aarle-Rixtel tot aan het centrum van Helmond opstellen. Dit is de eerste stap in de ontwikkeling van de Waterboulevard
Laarbeek-Helmond voor natuur, wateren extensieve recreatie.

Intentieovereenkomst tussen Petit& Fritsen Bv en de gemeente.

Het gaat hierbij om een potentieel bouwplan bij het terrein van de voormalige klokkengieterij.

De belangrijkste doelstelling van de intentie-overeenkomst is het binden
van partijen (gemeente en Petit & Fritsen B.V.) aan elkaar. De kracht
van de totaalontwikkeling is dat een veel hogere ruimtelijke kwaliteit kan
worden bereikt indien beide grondeigenaren samenwerken en niet met de
ruggen tegen elkaar een plan ontwikkelen. Aan de hand van een ontwikkelingsvisie zullen partijen ieder voor zich en gezamenlijk beoordelen of de visie ruimtelijk, maatschappelijk, programmatisch en financieeleconomisch haalbaar en uitvoerbaar is. Deze beoordeling vindt uiterlijk 1 juli 2018 plaats. In overleg kunnen partijen tot een eventuele verlenging besluiten.

Un rundje bloasmuziek

Morgen,zondag 11 maart kunt u terecht bij Zaal van Dijk voor een “rundje bloasmuziek” van de
Zwarte fanfare & Die Stallfreunde

Aanvang :13:00 uur Gratis entree.

Seniorenvereniging naar de scouting

De seniorenvereniging gaat op termijn naar de scouting, bij de Dreef. Dat betekent dat eerdere opties, zoals de drogisterij in de Dorpsstraat niet langer in beeld zijn.Zoals bekend moet de seniorenvereniging de voormalige pastorie op termijn verlaten vanwege bouwplannen ter plaatse. Voor de minder mobiele leden zou Zonnety een optie kunnen zijn, maar dat is nog niet bekend.

Electrische scooter

Er is een nieuwe elektrische scooter op de markt gekomen : de Electric Dutchman, van Specs E-Mobility uit Aarle-Rixtel ! Naar verwachting gaat deze scooter- vooral voor de dienstverlenende sector- snel de markt veroveren.

Artex draait prima

De Artex draait als nooit tevoren.Het bedrijf maakt deel uit van moederbedrijf Hunter Douglas. De totale winst van de holding bedroeg vorig jaar 219 miljoen dollar (176 miljoen euro), iets meer dan de 206 miljoen een jaar eerder

Heel Aarle zingt!

Schaatspret

Zaterdag werd er nog op verschillende plaatsen genoten van het winterweer zoals op Strijp en op Croy.

 

Eerste gildezuster bij de Blauwe schut.

De Blauwe Schut krijgt zijn eerste gildezuster. Morgen, donderdag 1 maart, wordt over de toelating van Sylvia Driessen gestemd, waarna zij naar verwachting als lid wordt geïnstalleerd. Al eerder besloot de blauwe Schut dat vrouwen en meisjes ook lid mogen worden. En dat na bijna 700 jaar met alleen maar mannen als lid !

Concert Claudia & Manito in Kouwenbergs kerkje

A,s, Vrijdag 2 maart treedt om 20.00 uur het duo Claudia & Manito voor het voetlicht van het Kouwenbergs kerkje.. Hun programma heeft de titel ‘Arpamor’, vrij vertaald: liefde voor de harp. Manito is al vaker in het kerkje geweest en heeft telkens veel indruk gemaakt met zijn virtuoze spel en dat van zijn gast(en).Dit keer brengt hij Claudia mee. Claudia Y Manito hebben een repertoire van muziek en liederen van het Latijns-Amerikaanse continent. Claudia speelt melancholische zamba’s en ritmische tango’s op de Paraguayaanse harp en zingt Spaanstalige liederen waarbij zij zichzelf begeleidt op gitaar. Met haar zwoele stemgeluid treft ze het juiste gevoel dat deze muziek nodig heeft.

Met gevoelige fraseringen en tot de verbeelding sprekende improvisaties staat gipsygitarist Manito haar muzikaal terzijde. Manito speelt naar eigen zeggen zoals de wind waait en de sterren staan. Kaartjes 10,- euro. Kaartjes kunnen worden gereserveerd via 0492 382943

Whatsapp-groep

Het Terlingenplein krijgt een whatsapp-groep. Gebleken is dat de buurt behoefte heeft aan zo’n alarmsysteem via de smart phone. In het voorjaar een informatiebijeenkomst gehouden. Het is de bedoeling dat dit project wordt uitgebreid naar andere straten en wijken in Aarle-Rixtel. In veel andere gemeenten zijn dit soort Whatsapp’s ook al actief.

Werk in uitvoering

Aan de Kasteelweg wordt de laatste hand gelegd aan een ecologische inrichting van de oevers van de Schevelingse loop. Naast glooiende overs is er ook plaats ingeruimd voor poelen.Dit deel projet maakt onderdeel uit van de herinrichting van de Goorloopzone.

Voor meer oud nieuws zie menubalkUitloggen